5 dl vatten fingervarmt vatten 1 dl mjölk 25 g jäst ca 2 tsk salt ca 1-2 msk honung eller socker (för jäsningens skull) ca 1 liter vetemjöl (så att det inte riktigt blir en smidig deg, det ska vara lite kladdigt, höfta lite så det känns bra)
jäs ca 1-1½ timme. Nu kommer det viktiga: Häll ut försiktigt på mjölat bakbord så att jäsbubblorna inte förstörs. Platta ut lite försiktigt och skär med bakskrapan eller något annat 3-4 cm långa strängar och sedan 6-7 cm, skär som snett så att bröden ser ut som parallellogram. Lägg på plåt, bröden blir ju lite missbildade men det gör ingenting. In i ugnen ca 240-250 grader i 20 minuter. (Brödet ska vara inne så länge så varmt för att få en hård yta.) Ibland strör jag på lite sesamfrön eller man kan blanda i timjan, soltorkade tomater osv. Strö på ost är också gott såklart.
1 kommentar:
Ett fantastiskt bröd (det heter faktiskt det!)
5 dl vatten fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
ca 2 tsk salt
ca 1-2 msk honung eller socker (för jäsningens skull)
ca 1 liter vetemjöl (så att det inte riktigt blir en smidig deg, det ska vara lite kladdigt, höfta lite så det känns bra)
jäs ca 1-1½ timme. Nu kommer det viktiga: Häll ut försiktigt på mjölat bakbord så att jäsbubblorna inte förstörs. Platta ut lite försiktigt och skär med bakskrapan eller något annat 3-4 cm långa strängar och sedan 6-7 cm, skär som snett så att bröden ser ut som parallellogram. Lägg på plåt, bröden blir ju lite missbildade men det gör ingenting. In i ugnen ca 240-250 grader i 20 minuter. (Brödet ska vara inne så länge så varmt för att få en hård yta.) Ibland strör jag på lite sesamfrön eller man kan blanda i timjan, soltorkade tomater osv. Strö på ost är också gott såklart.
Det är MUMS MUMS!!
Skicka en kommentar