25 oktober 2010

1. julgodis - jag längtar redan efter julpysslet och här kommer det första julreceptet. det här är på fransk nougat och kommer från trädgårsdfredag på svt:
Gör så här:
450 g honung
350 g socker
1 dl vatten
1 msk glykos
2 st äggvitor
1 krm salt
7 dl blandade nötter (valnöt, mandel, hasselnöt, cachew, pistage)
2 dl maizena
Mät upp honung, socker, vatten och glykos i en stor kastrull (ca 5 lit) och koka tills termometern visar 140 grader. Rör då och då. Ta kastrullen till sidan.
Vispa vitorna tillsammans med saltet till hårt skum i en matberedare.
Tillsätt den varma sockerlagen till vitorna i en mjuk stråle.
Fortsätt att vispa på låg hastighet tills smeten har svalnat något. Den skall inte bli kall men du skall kunna hålla i bunken utan att bränna dig.
Stanna maskinen och med hjälp av en slev rör du i nötterna i den sega massan.
Mjöla ett bakbord med maizena och mjöla även in händerna. Stjälp upp massan på bordet och knåda den några gånger så att nötterna verkligen sprids jämnt i smeten.
Forma till 2 limpor ca 40 cm långa som du lägger på ett smörpapper.
Låt svalna i rumstemperatur ca 2-3 timmar.
Pudra torronen med lite maizena eller druvsocker så klibbar inte ytan.
Torronen förvaras bäst i en lufttät burk eller liknande.

Tips:
Täck den färdiga (limpan) torronen med mörk choklad och låt stelna. Det blir inte bara vackert utan även himmelskt gott!

2.linnéa och

3. jocke

skål för er

Inga kommentarer: